Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Günümüzde ameliyatsız varis tedavileri her ne kadar oldukça ön planda olsa da, çok nadiren bazı hastalarda varis ameliyatlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Varis ameliyatı İzmir ve çevresinde Kalp ve Damar Cerrahisi doktorları tarafından yapılan ameliyatlar listesinde yer almaktadır.
Varis oluşumunda temel neden çoğu zaman bacaktaki yüzeysel toplardamarda "safen ven" kirli kanın yukarıdan aşağıya doğru geri kaçması "venöz reflü" durumudur. Uzman hekimlik gerektiren varis ameliyatlarında varisli damarlar temizlenir ve genişlemiş damarların çıkarılması hedeflenir. Böylece; kan akışının yeniden düzenlenmesi sağlanır ve hastanın hem fizyolojik hem de estetik anlamdaki şikayetleri giderilir. İzmir varis ameliyatı alanında hizmet veren Doç. Dr. İlker Kiriş , varis tipine, derecesine ve yaygınlığına bakarak varis ameliyatının gerekli olup olmadığına karar vermekte ve gerekli ise diğer tedavi yöntemlerini de sizlere sunmaktadır.
Günümüzde varis tedavisinde ameliyatsız yöntemler son derece ön plandadır. Tedavilerin tamamına yakını da iğne deliğinden gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında, hiçbir hastada kesinlikle cerrahi operasyon yapılmamalıdır şeklinde bir görüş bildirmek doğru olmaz. Damar yapısının ileri derecede kıvrıntılı ve aşırı geniş olduğu, daha önce varise yönelik birden çok girişim yapılmış ve tekrarlamış ya da varis kanaması olan çok az sayıda hastada cerrahi operasyon daha iyi bir tedavi seçeneği olabilir. Ayrıca, büyük ve geniş varisler için mini flebektomi "mikrocerrahi" yöntemi, köpük tedavisine iyi bir alternatif yöntemdir.
Klasik varis ameliyatı, varislerin tedavisinde 2000’li yılların başına kadar en sık uygulanan ve hastalara neredeyse tek seçenek olarak sunulan bir yöntemdi. Bu ameliyat, genel anestezi ya da belden uyuşturma yöntemi olan spinal anestezi ile yapılır. Temel amaç, ayak bileğinin iç kısmından kasığa kadar uzanan büyük yüzeysel toplardamarın cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu amaçla kasık ve ayak bileği ya da diz eklemi iç kısmında ciltte cerrahi kesi yapılır. Damar bulunur, bağlanıp kesilerek ayrılır. Damarın içerisinden geçirilen bir çelik tel yardımıyla toplardamar kopartılıp çıkartılır. Ayrıca, büyük varisler varsa, onlar da cilt kesilerek tek tek çıkartılır.
Varis ameliyatı onayı olan hastalarımızın ameliyat öncesinde gerekli tetkik ve anestezi konsültasyonu yapılır. Ameliyattan bir gün önce ise cerrahi kesi yapılacak kasıkta ve bacağın tümünde kıllar traş edilmelidir. Ameliyat günü ise hastanın sabah saatlerinde aç şekilde Kalp ve Damar Cerrahisi servisine gitmesi ve gerekli işlemler için hazır halde bulunması istenir.
Varis ameliyatı için hastaneye gidildiğinde gerekli resmi işlemler yapılarak hastanın yatışı gerçekleştirilir. Ardınan, varisli damarlar operasyon öncesinde cilt üzerinden kalemle çizilerek işaretlemeler yapılır. Hasta ayakta durur pozisyonda iken bir kalem yardımıyla belirlenen varisli damarların boyutuna ve yapısına göre cerrahi kesi yapılacak bölgeler belirlenir.
Ameliyattan sonra hasta odasına getirilir ve ameliyat olan bacak yada bacaklar yüksek konuma getirilerek hasta istirahat ettirilir. Anestezinin etkisinin kaybolması ile hasta, her 2 saatte bir 5 ila 10 dakika boyunca yürütülür.
Varis ameliyatı sonrası ağrı, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi ise sizin ağrı eşiğinizdir. Eğer ki ağrı eşiğiniz düşük ise ağrı hissetmeniz normaldir ancak bizler sizlerin konforlu bir dinlenme süreci geçirmeniz için gerekli ağrı kesici takviyelerini dilediğiniz zaman yapıyor olacağız.
Varis ameliyatı sonrası ilk gün ise pansuman yapılır ve varis çorabı, hastaya giydirilir. Eğer ki hastanın ağrısı yok ve durumu stabil ise hasta isteğine bağlı olarak taburcu edilebilir.
Varis ameliyatı sonrası derin ven trombozunu engellemek adına hastalara mutlaka hareket etmeleri gerektiğini dile getirilmektedir. İlk zamanlarda kısa süreli yürüyüşler önerilmekte ve daha sonraki süreçlerde hastanın uygun gördüğü zaman dilimlerinde yürüyüşlerine devam etmeleri istenmektedir. Varis ameliyatı sonrası hastanın varis çorabı kullanması gerekmektedir. Klasik cerrahi operasyon sonrası ilk gün varis çorabı çıkartılmaz ve diğer günlerde de yatarken çıkarılması önerilir. Ancak, yine sabah yataktan kalktıktan sonra tekrar giyilmesi önerilmektedir.
Operasyondan sonra dikişlerin alımı ise bazı durumlarda gerekli olmayabilir. Ancak alınması gereken dikişler söz konusu olduğunda 7 ila 10 gün sonra Kalp ve Damar Cerrahisi polikliniğine başvurarak dikişlerinizi aldırabilirsiniz.
Varis ameliyatı sonrası ilaçlar düzgün kullanılmalı ve kontroller var ise düzenli gidilmelidir. Zira, varis ameliyatından sonraki 3 aylık süreçte hastanın kontrole gelmesi ve muayene olması önerilir. Eğer ki kılcal genişlemeler ve küçük ciltten kabarık varisler ise skleroterapi ve transkutan lazer tedavisi planlanabilmektedir.
İzmir varis ameliyatı alanında yüzlerce ameliyat gerçekleştirmiş olan Doç. Dr. İlker Kiriş, sizleri detaylı olarak muayene ederek varis ameliyatının gerekli olup olmadığını belirlemekte ve gerekli diğer tedavileri de sizlere önermektedir. Mümkün olduğu sürece minimum düzeyde varis ameliyatı gerekli görülse de yine de ihtiyaç halinde varis ameliyatınızı gerçekleştirebilmektedir. Siz de varislerinizi yok etmek ve sağlıklı bir yaşama kavuşmak istiyorsanız hemen iletişime geçin ve varis tedavisi için muayeneye gelin!