Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Lazer basit bir biçimde odaklanmış ışık demeti olarak tanımlanmaktadır. Lazer birçok farklı alanda kullanıma sahip olup bunların başında tıp alanı gelmektedir. Tıp alanında özellikle lazerle varis tedavisi en çok uygulanan tedavilerden biridir.
Lazerle varis tedavisinde damar yapısına lazer ısısı ile zarar verilir ve dokuda yara oluşturulur. Bu yara dokusu damarın kapanmasına ve damara kan gitmesini önleyip damarın kapanmasına neden olur. Kapanan toplardamar içinde kan akımı olmayan bir kordon halini alır.
Endovenöz lazer ablasyon tedavisi, varislere yol açan toplardamar yetmezliğinin tedavisine yönelik bir ameliyatsız varis tedavi yöntemidir. Ablasyon, yüzeysel toplardamarın, damar iç çeperine uygulanan ısı enerjisi yoluyla doku hasarı oluşturulması ve toplardamarın kapatılması işlemidir. Bu tedavi yönteminde, cilt kesisi yapılmaksızın, toplardamarın kapanmasını sağlamak için lazer fiberi kullanır. Bu işlemin amacı, bacaktaki yüzeysel toplardamarda kanın geri kaçışı ‘venöz reflü’ nedeniyle oluşmuş olan toplardamar yetmezliğini ‘venöz yetmezlik’ düzeltmektir. Bu teknik sayesinde varisli damarlar tedavi edilebilir.
Doktorunuza, bitkisel takviyeler dahil, aldığınız tüm ilaçları ve özellikle lokal anestezik ilaçlara alerjiniz olup olmadığını belirtmelisiniz. Rahat ve bol giysiler giyin. İşlemin yapılacağı günün sabahında bacaklarınıza vücut losyonu ya da krem sürmeyiniz. İşlem sonrası yürüyerek taburcu olacaksınız. Bunun yanında, taburculuk sonrası araba kullanmanız pek önerilmez. İşleminizden sonra bir akrabanızın ya da arkadaşınızın sizi eve bırakması daha uygun olacaktır.
İşlem lokal ya da yatıştırıcı anestezisi altında ve ultrasonografi eşliğinde yapılır. Lazer fiberi, diz eklemi ya da daha aşağı düzeyde yüzeysel toplardamara iğne deliğinden sokulur. Herhangi bir cilt kesisi yapılmaz. Kateter ucu toplardamar içerisinde kasık düzeyine kadar ilerletilir. Toplardamar etrafına soğuk serum enjeksiyonu ‘tümesan anestezi’ yapılır. Lazer fiberi ile ısı enerjisi verilirken fiber kontrollü şekilde geri çekilir. Böylece toplardamarın kapatılması sağlanır. İşlem neredeyse ağrısızdır. Tedavi sonrası hasta hemen yürüyebilir ve yaklaşık 1 saat sonra taburcu olabilir. Yaklaşık 2 gün sonra işine geri dönebilir ve iyileşme süresi genellikle oldukça kısadır.
Tedaviden sonra, hastaların 2 hafta boyunca varis çorapları giymesi önerilir. Taburculuk sonrasında hastanın genel durumu ve tedavi başarısını değerlendirmek için birinci hafta, birinci ay ve altıncı ayda poliklinik kontrol muayenesi ve bacak toplardamar ultrasonografi incelemesi gerekir.
Damar içi lazerle varis tedavisinin olası yan etkileri arasında; allerjik reaksiyonlar, morarma, bacak ağrısı, şişlik ya da ele gelen sertlik yer alır. Ancak bu yan etkiler bir kaç hafta içinde genelde kaybolur. Bunun yanında, teorik olarak son derece nadir olsa da derin toplardamarda pıhtı (derin ven trombozu) ve sinir hasarı riski de vardır. Toplardamar yetmezliği ve varis ilerleyici ve kronik bir süreç olduğu için tedaviden sonraki yıllar içinde bacağın farklı bölgelerinde nadiren tekrar ince varisler oluşabilir. Bu vücudun doğal bir reaksiyonudur. Bu yüzden tedavi sonrası ultrasound ile yıllık düzenli izlem önerilir.
Doktorunuzun damar içi lazer deneyimi ne kadar fazlaysa, o kadar az risk alırsınız. Bu nedenle operasyonun varis konusunda deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Doç. Dr. İlker Kiriş ile bu yan etkilerin uygulamalarında ne sıklıkta gerçekleştiği hakkında konuşup, fikir alabilirsiniz.
Damar içi lazer tedavisi ya da ‘endovenöz lazer ablasyon’ işlemi yaklaşık 2003 yılından bu yana uygulanmakta olup, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Endovenöz lazer tedavisinden bir yıl sonraki kontrol amaçlı ultrasonografi tetkiklerinde % 97-99 oranında işlem yapılan toplardamarların kapalı olduğu saptanır. Yani, bu ameliyatsız varis tedavisi yöntemi her 100 hastadan 97-99’unda başarılıdır. Eğer endovenöz lazer tedavisi bir damarı kapatamazsa, çok nadiren ikinci bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Endovenöz lazer tedavisi için Doç. Dr. İlker Kiriş’e danışabilirsiniz.
Lazerle varis tedavisi İzmir, tedavi uygulanacak kişinin durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi uygulanacak alan, damar yapısı, damar yapısına bağlı olarak tedavi öncesi ve sonrası uygulanacak ön işlemler, seans sayısı, sigortanın bu aşamaların ne kadarını karşıladığı gibi etkenler ödeyeceğiniz tedavi ücretinde belirleyici olacaktır. Kapsamlı bilgi almak için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.