Lazerle Varis Tedavisi

Estetik Varis Tedavisi

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle Varis Tedavisi

Lazer, basit bir biçimde ifade edildiğinde odaklanmış ışık demeti olarak tanımlanır. Lazer birçok farklı alanda kullanıma sahip olup bunların başında tıp alanı gelmektedir. Lazerle varis tedavisi, ameliyatsız varis tedavi yöntemleri arasında en çok uygulanan yöntemlerden birisidir. 

Lazerle varis tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak iki farklı tipte uygulanabilir;

  1. Cilt üzerinden lazer ya da "transdermal lazer" tedavisi: cildinizin dış kısmından lazer aracılığıyla ısı enerjisi uygulanır. Bu tedavide derinin hemen altındaki örümcek damarları ve küçük varisli damarlar tedavi edilir. Genellikle, birden fazla lazer seansı gereklidir. Doktorunuz tedavinizi planlayarak seansların sayısı ve sıklığını belirler.
  2. Damar içi lazer ya da "endovenöz lazer ablasyon" tedavisi: tele benzer bir lazer fiberinin ultrason eşliğinde toplar damar içerisine yerleştirildikten sonra lazer ısı enerjisi uygulanmasıdır. Damar içi (endovenöz) lazer, varislere yol açan toplardamar yetmezliğinin tedavisine yönelik bir ameliyatsız varis tedavi yöntemidir. Endovenöz lazerle varis tedavisi, bacaklarda cildin birkaç santimetre altında yer alan yüzeysel toplar damarlara (safen ven) ve/veya yan dallarına uygulanır.
    Endovenöz lazerle varis tedavisi sırasında yüzeysel toplardamarın iç çeperine uygulanan ısı enerjisi yoluyla doku hasarı oluşturulur ve damarın kalıcı olarak kapatılması sağlanır. Bu lazerle varis tedavisi yönteminde, cilt kesisi yapılmaz, dikiş atılmaz ve işlem bir iğne deliğinden yapılır. Bu işlemin amacı, bacaktaki yüzeysel toplardamarda kanın geri kaçışı ‘venöz reflü’ nedeniyle oluşmuş olan toplardamar yetmezliğini ‘venöz yetmezlik’ ortadan kaldırmaktır. 

 

Varis Lazerle Tedavi Edilebilir mi?

Damar içi lazer tedavisi ya da ‘endovenöz lazer ablasyon’ işleminin etkinliği hastalar tarafından merak edilmekte ve ‘varis lazerle tedavi edilebilir mi?’ sorusu sıkça sorulmaktadır. Bu tedavi yöntemi yaklaşık 2003 yılından bu yana tüm dünyada uygulanmakta olup, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Endovenöz lazer tedavisinden bir yıl sonraki kontrol amaçlı ultrasonografi tetkiklerinde işlem yapılan toplar damarların % 97-99 oranında kapalı olduğu saptanır. Yani, bu ameliyatsız varis tedavisi yöntemi her 100 hastadan 97-99’unda başarılıdır. Eğer endovenöz lazer tedavisi bir damarı kapatamazsa, çok nadiren ikinci bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. 


Damar İçi Lazerle Varis Tedavisi ya da ‘Endovenöz Lazer Ablasyon’ Tedavisi Hangi Hastalara Uygundur? 

  • Hastanın bacak toplar damar ultrasonografi (venöz Doppler ultrasonografi) incelemesi sonusunda yüzeysel toplar damarlarda (safen ven) ciddi derecede kanın geri kaçışı (venöz reflü) ve belirgin genişleme (çap artışı) saptanırsa
  • Hastanın ilgili bacakta ağrı, ödem, ciltte renk değişikliği gibi yakınmaları varsa
  • Hastanın bacaklarında yaygın varisleri varsa

 

Lazer ile Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer ile varis tedavisi öncesi

Doktorunuza, bitkisel takviyeler dahil, aldığınız tüm ilaçları ve özellikle lokal anestezik ilaçlara alerjiniz olup olmadığını belirtmelisiniz. Rahat ve bol giysiler giyin. İşlemin yapılacağı günün sabahında bacaklarınıza vücut losyonu ya da krem sürmeyiniz. İşlem sonrası yürüyerek taburcu olacaksınız. Bunun yanında, taburculuk sonrası araba kullanmanız pek önerilmez. İşleminizden sonra bir akrabanızın ya da arkadaşınızın sizi eve bırakması daha uygun olacaktır.


Lazer ile varis tedavisi günü

Lazer ile varis tedavisi (endovenöz lazer ablasyon) işlemi lokal ve yatıştırıcı (sedasyon) anestezi altında ve ultrasonografi eşliğinde yapılır. Lazer fiberi, diz eklemi ya da daha aşağı düzeyde yüzeysel toplardamara iğne deliğinden sokulur. Herhangi bir cilt kesisi yapılmaz. Kateter ucu toplardamar içerisinde kasık düzeyine kadar ilerletilir. Toplardamar etrafına soğuk serum enjeksiyonu ‘tümesan anestezi’ yapılır. Lazer fiberi ile ısı enerjisi verilirken fiber kontrollü şekilde geri çekilir. Böylece toplardamarın kapatılması sağlanır. İşlem neredeyse ağrısızdır. 


Lazerle Varis Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Tedavi sonrasında hemen yürüyebilir ve birkaç saat içerisinde taburcu olabilirsiniz. Hemen ertesi gün günlük rutin aktivitelerinize ve yaklaşık 2-3 gün sonra işinize geri dönebilirsiniz. Lazerle varis ameliyatı sonrası iyileşme süresi genellikle oldukça kısadır. 

 

Lazerle Varis Ameliyatı Sonrası Sizi Neler Bekliyor?

Varis lazer tedavisi sonrası, hastaların 4-5 gün boyunca varis çorabı giymesi önerilir. Taburculuk sonrasında hastanın genel durumu ve tedavi başarısını değerlendirmek için birinci hafta, birinci ay ve altıncı ayda kontrol muayenesi ve bacak toplardamar ultrasonografi incelemesi gerekir.

Lazerle varis ameliyatı sonrası ağrılar genellikle az miktarda ve geçicidir. Günümüzde kullanılan en son teknoloji ürünü 1940 nm dalga boyuna sahip lazer fiberleri ile yapılan damar içi lazer ablasyon işlemleri sonrasında hastaların bir kısmı ağrı kesici bile kullanmaya gerek duymamaktadır.

Lazerle varis tedavisi zararları da hastalar tarafından merak edilmektedir. Lazerle varis tedavisi, ileri derecede yetmezlik bulunan ve içindeki kapakçıklar (venöz vavler) bozulduğu için fonksiyonlarını yerine getiremeyen yüzeysel toplar damarlara uygulanır. Bu yüzden lazerle varis tedavisi uygulandığında bacak kan dolaşımına ya da genel sağlığa herhangi bir zararı olmamaktadır.

Damar içi lazerle varis tedavisi riskleri arasında; nadiren allerjik reaksiyonlar, morarma, bacak ağrısı, şişlik ya da ele gelen sertlik yer alır. Ancak bu yan etkiler birkaç hafta içinde kaybolur. Bunun yanında, teorik olarak son derece nadir olsa da lazerle varis tedavisi riskleri arasında derin toplardamarda pıhtı (derin ven trombozu) ve sinir hasarı riski de vardır. Toplardamar yetmezliği ve varis ilerleyici ve kronik bir süreç olduğu için tedaviden sonraki yıllar içinde bacağın farklı bölgelerinde nadiren tekrar ince varisler oluşabilir. Bu vücudun doğal bir reaksiyonudur. Bu yüzden tedavi sonrası ultrasonografi ile yıllık düzenli izlem önerilir.


Lazerle varis tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: 

  • İşlem sonrasında 4-5 gün boyunca kasığa kadar varis çorabınızı giyin
  • İşlem sonrasında ilk hafta yüksek tempo ve yoğun egzersiz yapmayın
  • İğne deliği ya da milimetrik kesi olan bölgelere her gün pansuman yapın ve bu bölgeleri ıslatmayın
  • İşlem sonrası 2-3 hafta boyunca 10 kg’dan fazla ağırlık kaldırmamaya özen gösterin
  • Gün içerisinde 2-3 kez 10-15 dakika boyunca bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yukarıda tutun
  • Günde 1-2 kez 30-40 dakika boyunca hafif-orta tempo yürüyüş yapın
  • Bacaklarınızda özellikle baldır bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, giderek artan ve diğer becağa göre belirgin derecede şişlik, işlem yapılan noktalarda kızarıklık, akıntı gelişmesi gibi durumlarda acilen doktorunuza başvurun

 

Lazerle Varis Tedavisi Ücreti Ne Kadar? 

Lazerle varis tedavisi ücreti, hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Lazerle varis tedavisi fiyatları; hastaya uygulanacak tedavinin ne olduğu, tedavi yöntemi, tedavinin ameliyathanede mi yoksa muayenehanede mi uygulanacağı, seans sayısı gibi etkenlere bağlıdır. Lazerle varis tedavisi ücretinin ne kadar olacağı hastaya özel hazırlanan tedavi planı kapsamında belirlenir. Unutulmamalıdır ki, varis tedavisinde her hastaya uygun tek bir tedavi yöntemi yoktur. En iyi varis tedavisi hastaya özel oluşturulmuş tedavi planıdır. 

Doç. Dr. İlker Kiriş

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı


Detaylı bilgi ve randevu için formu doldurun

Image
(0553) 373 84 40
Kültür Mah. Plevne Blv. Ayda Apt. No:23 Kat:3 D:6
Konak, İzmir

[email protected]