Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Varisler bacaklarda ağrı, ödem, dolgunluk ve yanma hissi gibi yakınmalara yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Günümüzde varis tedavisinde ameliyatsız yöntemler ön plandadır.
Bunun yanında, ultrasonografi incelemesi sonrasında henüz girişimsel tedavi gerektirmeyen ama ağrı, yanma hissi ya da kaşıntı gibi yakınmaları olan hastalar bitkisel reçete arayışı içerisindedir. Bitkisel reçeteler, bütünsel tıp yaklaşımının bir parçası olarak varisli hastalara önerilmektedir.
Bitkisel reçeteler ve yağlar, var olan varisleri ortadan kaldırmaz ya da yeni varis oluşumunu kesin olarak önlemez. Bunun yerine, varislerin neden olduğu yakınmaları azaltırlar. Bitkisel yağların çoğu masaj yaparak uygulanır, varislere bağlı ödemi azaltır, kan dolaşımını iyileştirerek ve yangısal reaksiyonları azaltarak hastayı rahatlatır. Bitkisel yağları kullanırken net bilimsel öneriler bulunmadığı için miktar konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu yazıda, varislerin neden olduğu yakınmaları azaltmaya yardımcı olacak altı farklı bitkisel yağ ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Lavanta (lavandula angustifolia), eczacılıkta, parfüm ve kozmetik ürünlerinde koku maddesi olarak yaygın kullanılan şifalı bir bitkidir. Ayrıca, kaygı, uykusuzluk, depresyon, baş ağrısı, sivilce, mantar enfeksiyonları, saç dökülmesi ve yaraların iyileştirilmesi gibi birçok tedavide yardımcı olarak kullanılmaktadır (1,2). Bir bilimsel çalışmada, lavanta yağının koroner kan akımı ve dolaşım üzerine faydalı etkileri olduğu bildirilmiştir (3). Lavata yağının antiinflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antifungal, yatıştırıcı ve antidepresif etkileri olduğu ileri sürülmektedir (4). Lavanta yağının ağrıyı azaltıcı ve yangısal reaksiyonları önleyici (antiinflamatuar) özelliği olduğu için (5) varislerin üzerine sürülmesi bacaklarda rahatlama hissi oluşturacaktır. Ayrıca banyo sırasında da kullanılabilir. Bunun yanında, lavanta diyabet hastalarına önerilmemektedir.
Biberiye (rosmarinus officinalis) tarih boyunca yaygın olarak kullanılmış lezzetli bir baharat ve şifalı bir bitkidir. Hoş kokulu bu bitkinin yapraklarından elde edilen yağın damar genişletici (vazodilatör) etkisi olduğu ve Raynauld fenomeni olan bir hastada yakınmaları azalttığı bildirilmiştir (6). Biberiye yağının ağrı kesici, yangısal reaksiyonları azaltıcı ve antibakteriyel özellikleri vardır. Biberiye yağı çok yoğun olduğu için, varisli damarların üzerine kullanırken bir seferde sadece birkaç damla ve taşıyıcı yağ ile birlikte kullanılabilir. 2 damla biberiye ve nane yapı, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak ağrıyan bölgeye sürülebilir.
At kestanesi (aesculuc hippocastanum) içeriğinde bulunan aescin maddesi toplardamarlar üzerinde etkilidir. Aescin etken maddesi uzun yıllardır toplardamar yetmeziği ve varisleri olan hastaların tedavisinde tablet ve krem formlarında kullanılmaktadır (7,8). Krem ya da yağ şeklinde uygulandığında varislerin yol açtığı ağrı, ödem, kaşıntı ve yorgunluk hissi yakınmalarında belirgin oranda azalma sağlayabilir.
Deniz çamı ağacı (pinus maritima) kabuklarından piknogenol denilen bir özüt elde edilir. Piknogenol, proantisiyanidin denilen güçlü antioksidan özelliği olan flavonoid içerir. Nitrik oksid aracılığıyla kan dolaşımını destekler ve güçlü antioksidan etkiye sahip olduğundan yaşlanma karşıtı kremlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Piknogenol ciltte yatıştırıcı ve kabarıklığı giderici etkileri vardır. Piknogenol etken maddesinin varisleri olan hastalarda yakınmaları azalttığı ve varis yarası iyileşmesine yardımcı olduğu bildirilmiştir (9,10).
Üzüm çekirdeği yağı, tatlı ve aromalı bir yağ olup ‘vitis vinifera’ üzümlerinin tohumlarından soğuk presleme yoluyla elde edilir. Kozmetik alanında güneş kremi, nemlendirici ya da kırışıklık karşıtı krem olarak yaygın kullanılmaktadır. Beta karoten, D, C, E vitaminleri ve proantosiyanidin denilen güçlü bir antioksidan bileşen içerir. Üzüm çekirdeği damar duvarı yapısını korunması ve toplardamarlarda varis şeklinde genişlemeleri önlenmesine yardımcı olur.
Ülkemizde ölmez otu, altın çiçek, güneş çiçeği ve mayasıl otu adlarıyla da bilinmektedir. Ölmez otu (helichrysum italicum) özellikle Akdeniz ülkelerinde geleneksel tıpta uzun yıllardır kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan flavanoidler ve terpenler bakteri ve virüslere karşı etkilidir, yangısal reaksiyonları azaltıcı etkisi vardır (11). Klinik aromaterapide cildi yenileyici ve tedavi edici özelliklerinden yararlanılır. Yara iyileştirici özelliği vardır. Varislere bağlı cilt yakınmalarını azaltmaya yardımcı olur.
Seyreltilmiş bitkisel yağların cilde uygulanması şeklindeki uygulamalar genel olarak güvenli kabul edilir. Eğer seyreltmeden direkt olarak uygularsanız ciltte yangısal reaksiyon, irritasyon yaratabilirsiniz. Ayrıca, bitkisel yağların cildinizde alerjik reaksiyon oluşturma potansiyeli vardır. Bu yüzden, kullanım öncesi cildinize bir damla damlatarak olası alerjik reaksiyon açısından gözlemlemeniz önerilir. Gebeler ve emziren kadınların bitkisel yağları ancak doktor gözetiminde kullanması önerilir.
Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.