Derin Ven Trombozu
Oluşma sebepleri, belirtileri
ve tedavi yöntemleri
Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Derin Ven Trombozu Nedir?
Vücudumuzda oluşan kirli kan ‘’ven’’ adı verilen toplar damarlar aracılığıyla kalpteki sağ kulakçık ve karıncığa taşınır. Buradan akciğere gidip oksijenlenir ve temiz kan olarak kalpteki sol kulakçık ve karıncığa tekrar geri döner. Ardından da kalpten çıkan ana atar damar olan aorta aracılığıyla tüm vücuda pompalanır.
Derin Ven Trombozu Belirtileri
"Derin Ven Trombozu" oluştuğunda bazı bulgular gözlenebilir. Bunun yanında, bu bulgular, derin ven trombozu gelişen hastaların yaklaşık yarısında gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, bu hastalığın belirti ve bulguları, "pulmoner embolizm" ile de ilişkili olabilmektedir. Eğer bir kişi, hem derin ven trombozunun hem de pulmoner embolizmin belirti ve bulgularına sahip ise acilen bir doktora başvurmalıdır; çünkü bu iki hastalık tedavi edilmezse kişinin ölümüne neden olabilir.
Derin Ven Trombozu Tedavisi
Derin ven trombozu tedavisinin başlangıcında temel önlemler alınır. Tedavinin büyük bölümünü ‘’Yeni bir pıhtının ortaya çıkmasını engelleyecek koruyucu, kanı sulandırıcı ve pıhtı önleyici ilaç tedavisi’’ oluşturur. Uygun olan ve girişim gerektiren hastalara var olan pıhtıyı parçalayıp vücuttan atan mekanik ‘kateter aracılıklı tedavi’ ve ‘’mevcut pıhtının eritilmesine yönelik ilaç tedavisi’’ uygulanabilir.
Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?
Aynı zamanda "kasık varisi" ne yol açmasıyla da bilinen "Pelvik Konjesyon Sendromu", kadınlarda karnın alt bölgesindeki pelvisde ve yumurtalıklar (over) çevresinde varislerin oluşmasıdır. Hastalarda nedeni açıklanamayan karın ağrıları, idrarda meydana gelen gizli kanama ve genital bölge ile kasıklarda belirgin varislerin oluşmasına sebebiyet veren bir hastalıktır.
Pelvik Konjesyon Sebepleri Nelerdir?
Halk arasında bilinen adı ‘’rahim damarlarının genişlemesi’’ olan ‘’Pelvik Konjesyon Sendromu’’, birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilmektedir. Bu sendroma sahip olan kişilerin büyük bir kısmı, öncelikle, kasık ya da kasıklara doğru yayılıp oldukça fazla rahatsızlık veren künt bir ağrıdan şikayetçi olmaktadırlar.
Pelvik Konjesyon Sendromu Tanı Yöntemleri
Pelvik Konjesyon Sendromu'nun tanısının konulması, geçmiş zamanlar ile kıyaslandığında daha kısa ve kolay bir konumda olsa dahi hala oldukça zordur. Bununla birlikte, sendromun tanısı, vulva ya da vajen bölgesinde oldukça belirgin variköz damar genişlemelerine sahip olan hastalarda daha erken bir dönemde konulabilmektedir.
Pelvik Konjesyon Sendromu Tedavisi
Yakın bir tarihe kadar, "Pelvik Konjesyon Sendromu"nun nedenlerinin tam anlamıyla bilinememesinden dolayı tanısı konusunda birtakım zorluklar yaşanıyordu. Bu yüzden, sendromun tedavisi etkili bir biçimde gerçekleştirilememekteydi. Bunun yanında, kronik pelvik ağrı ve yumurtalık ile pelvik bölgesi varisleri arasında bir bağlantının var olduğunun ortaya çıkarılması sayesinde sendromunun tedavisi için farklı yöntemler geliştirilmiştir.