Derin Ven Trombozu Nedir?

Derin Ven Trombozu

Derin Ven Trombozu Nedir?

Derin Ven Trombozu Nedir?

Vücudumuzda oluşan kirli kan ‘’ven’’ adı verilen toplar damarlar aracılığıyla kalpteki sağ kulakçık ve karıncığa taşınır. Buradan akciğere gidip oksijenlenir ve temiz kan olarak kalpteki sol kulakçık ve karıncığa tekrar geri döner. Ardından da kalpten çıkan ana atar damar olan aorta aracılığıyla tüm vücuda pompalanır.

‘’Derin Ven Trombozu’’, vücuttaki derin bir vende (toplar damarda) meydana gelen kan pıhtısıdır. Derin Ven Trombozu, genel olarak bacağın alt kısmında, kalçanın uyluk bölümünde görülmektedir. Pıhtının bir kısmının kopup kan içerisinde dolaşması, akciğerde kan akışını tıkayıp kişinin ölümüne sebebiyet verebilmektedir. Dünya genelinde ‘’derin ven trombozu’’görülme sıklığı, kardiyovasküler hastalıklar içinde ‘’istemik kalp hastalıkları’’ ile ‘’inme’’den sonra üçüncü sırada yer almaktadır.


"Derin Ven Trombozu"nun Diğer Adları

  • Venöz tromboz
    Bacaklarda kan pıhtısı
    Venöz tromboembolizm: Bu terim hem ‘’Derin Ven Trombozu’’ hem de ‘’Pulmoner Embolizm’’ için kullanılmaktadır.


Derin Ven Trombozu Tehlikesi: Pulmolar Embolizm

Kan pıhtısının venler aracılığıyla akciğerlere ulaşıp kan akışını engellemesi durumuna ‘’Pulmoner Embolizm’’ denmektedir. Pulmoner embolizm, oldukça kritik sonuçlara neden olan bir durumdur. Akciğerler ile vücudun diğer kısımlarında hasara yol açıp kişinin ölümüne neden olabilir. Bununla birlikte kan pıhtıları, deri yüzeyine daha yakın olan toplardamarlarda da oluşabilir. Ancak bu pıhtılar, parçalanıp ‘’Pulmoner Embolizm’’in oluşmasına büyük olasılıkla neden olmazlar.


"Pulmonar Embolizm"in belirtileri arasında;

  • Düşük Kan Basıncı,
  • Hızlı Kalp Atışı,
  • Göğüste Meydana Gelen Ağrı,
  • Bayılma,
  • Kan Tükürme Bulunmaktadır.

Bu belirtilerin oluştuğu kişi acil olarak en yakın hastaneye başvurmalıdır.


Derin Ven Trombozu’’ İçin Risk Altında Olanlar

Bazı faktörler, kişide ‘’Derin Ven Trombozu’’ gelişmesi riskini arttırmaktadır.


"Derin Ven Trombozu"nun tanısında en fazla kullanılan testler aşağıda sıralanmıştır:

  • Ultrasonografi
  • Venografi
  • D-dimer Testi

 

Bunlarla birlikte, ‘’manyetik rezonans görüntüleme (MR)’’ ve ‘’bilgisayarlı tomografi (BT) taraması’’; ‘’Derin Ven Trombozu’’nun tanısı için daha az yaygın olarak kullanılan diğer testler arasında yer alır. Bu testler, kişinin organları ile dokularının resminin elde edilmesini sağlamaktadır. Eğer doktoru, kişinin ‘’pulmoner embolizm’’ hastası olduğundan şüpheleniyorsa, ‘’akciğer ventilasyon perfüzyon taraması (VQ taraması)’’ gibi başka testlerin de yaptırılmasını önerilebilmektedir.

Bunlara ek olarak, kişinin kalıtımsal bir kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla kan testi yaptırması istenebilir. Çünkü belirtilmiş olduğu üzere kalıtımsal bozukluklar derin ven trombozuna neden olabilir.

Doç. Dr. İlker Kiriş

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı


Detaylı bilgi ve randevu için formu doldurun

Image
(0553) 373 84 40
Kültür Mah. Plevne Blv. Ayda Apt. No:23 Kat:3 D:6
Konak, İzmir

[email protected]