Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Tüm dünyada sudan sonra en çok tercih edilen içecek olan kahve bir çoğumuzun günlük olarak keyifle tükettiği bir içecektir. Ülkemizde de oldukça yaygın tüketilen bu içeceğin sağlığımız üzerine etkileri merak konusudur.
Kahve, kafein başta olmak üzere içeriğinde birçok bileşen barındıran kompleks bir içecektir. Bu yazımda kahvenin hem kalp sağlığı hem de toplardamar sağlığı ve varisler üzerine etkileri konularında merak edilenleri bulabilirsiniz.
Kahve içeriğinde 1000’den fazla kimyasal bileşik barındıran bir bitkidir. İçeriğindeki temel kimyasal madde kafeindir. Kafein kimyasal formülü trimethylxanthine olarak bilinir ve içildikten sonraki 15-45 dakika içerisinde kan dolaşımına katılır (1). Kafein ayrıca kan – beyin bariyerini de kolaylıkla geçtiği için merkezi sinir sistemi aracılığıyla temel uyarıcı etkisini oluşturur (2). Kahvenin içeriğinde kafeine ek olarak trigliseritler, polisakkaritler, lipidler, cafeol ve bazı kahve asitleri de bulunur (3). Bu kahve asitleri arasında sitrik asitler, malik asitler, fosforik asitler, asetik asitler, klinik asitler ve klorojenik asitleri sayabiliriz. Kısacası kahve basitçe içtiğimiz ama kimyasal içeriği hiç de basit olmayan kompleks bir içecektir.
Düzenli kahve tüketen erişkinlerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin azaldığı ve koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve felç riskinin daha düşük olduğu bildirilmiştir (4). Kahve tüketimine bağlı oluşan sağlık açısından yararlı bu istatistik kahve içeriğindeki bazı maddelerin atardamarlar üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır. Kahve içeriğindeki fenoller antioksidan etkiyle atardamar iç çeperindeki endotel tabakasının fonksiyonunu iyileştirir. Düşük yoğunlukta lipoprotein kolesterol oksidasyonunu ve trombosit birikmesini önler (5-6). Kafein endotel tabakasına direkt etki yoluyla nitrik oksid salınımını arttırır (7). Son olarak, kafein plazma glutatyon düzeylerini arttırarak antioksidan savunma mekanizmalarına yardımcı olur (5). Ayrıca, yakın zamanda yayınlanan bir bilimsel çalışma sigara içmeyen erişkinlerde düzenli kahve tüketiminin kalpteki koroner damarlarda kalsiyum birikmesine bağlı kireçlenmeyi önlediğini bildirmiştir (8).
Kafeinin geçici olarak kalp hızını ve kalp kasılma gücünü arttırıcı etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu da gün içinde fazla miktarda kahve tüketiminin bazı kişilerde çarpıntı oluşumuna neden olabileceği anlamına gelmektedir. Bilimsel çalışmalarda genel olarak 1 fincan kahvenin yaklaşık 95 mg kafein içerdiği kabul edilir. Birçok bilimsel çalışma sonucunu gözden geçiren bir derlemede ise 600 mg kafein alımında bile kalp ritm bozukluğu riskinin artmadığı bildirilmiştir (9). Kafein alındığında kan basıncı geçici olarak yükselir. Hipertansiyon hastaları kafeinin kan basıncını yükseltici etkisine normal bireylere göre daha hassastırlar (10). Bunun yanında, kafeinin hipertansiyon gelişmesine yol açtığını kesin olarak kanıtlayan bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır.
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir. Ayrıca kahvenin hafif derecede idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Böylece kahve tükettiğinizde ince kılcal damar varislerinizin daha da ince göründüğünü gözlemleyebilirsiniz. Sağlık açısından günlük olarak yaklaşık 4 fincan kahve (400 mg kafein) tüketilmesi üst sınır olarak önerilmektedir. Bu durumda gün içinde Türk kahvesi, ekspresso ya da filtre kahvenizin tadını endişelenmeden çıkarabilirsiniz. Kafeinin atardamarlarınızda kasılma (vazokonstriksiyon) oluşturarak kan basıncınızı geçici olarak yükseltebileceği bildirilmesine rağmen toplardamarlar üzerinde belirgin derecede etkileri yoktur. Sonuç olarak, bilimsel yayınlar gözden geçirildiğinde kahve tüketiminin direkt olarak varislere yol açtığı ya da arttırdığına yönelik kesin kanıtlar bulunmamaktadır.
Tüm besinlerde olduğu gibi kahve tüketiminde de aşırıya kaçmamanızı ve kahvenizin tadını hoş bir sohbet eşliğinde çıkarmanızı dilerim.