Doç. Dr. İlker Kiriş
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Hamilelik dönemi, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini beklediğiniz heyecanlı bir süreçtir. Bunun yanında, bu dönemde artan varisler ve bacaklarda ödem gibi ek sağlık sorunları anne adaylarının konforunu ve yaşam kalitesini önemli derecede olumsuz etkilemektedir.
Hamilelik döneminde bacaklarda ve genital bölgede gelişen varisler; ağrı, kaşıntı, kötü görüntü, bacaklarda ağırlık hissi, kramplar ve ayaklarda şişlik gibi yakınmalara yol açmaktadır.
Hamilelik ve varis oluşma riski arasındaki ilişki bilimsel araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Hamilelik, kadınlarda varis görülme sıklığını önemli oranda arttıran bir risk faktörüdür (1, 2) ve varisler hamile kadınların yaklaşık %40’ını etkilemektedir (3). Bilimsel veriler, daha önce hamilelik geçirmiş kadınlarda varis görülme oranının hamilelik geçirmemiş kadınlardaki orana göre daha yüksek olduğunu göstermektedir (4). Birden fazla hamilelik geçiren kadınlarda ise varis oluşma riski oldukça artmaktadır.
Hamilelik sırasında anne vücudundaki kan miktarının artması toplardamarlardaki kan basıncını yükseltir. Ayrıca, artan progesteron düzeyleri de toplardamar duvarlarında gevşemeye ve kanın bacaklarda göllenmesine yol açarak kanın kalbe geri taşınmasını zorlaştırır. Hamilelikte aylar ilerledikçe artan rahim ağırlığı pelvik toplardamarlarda ve büyüyen bebek de karındaki ana toplardamarda (vena cava inferiyor) baskıya yol açmaktadır. Vena cava inferiyor, bacaklar ve pelvisde bulunan toplardamarlardaki kirli kanı kalbe geri taşıyan karındaki ana toplardamardır. Hamileliğin son dönemleri yaklaştıkça bu etki ve dolayısıyla varislere bağlı yakınmalar daha da belirgin hale gelir. Bacaklarda dolaşımın yavaşlaması kanın bacaklarda göllenmesine, toplardamarlardaki kanın sıvı kısmının ayaklarda dokuya geçerek ödem oluşmasına neden olur. Bacak ödemi hamile kadınlarda %80 oranında görülebilir ve her zaman hamileliğin tetiklediği hipertansiyon ya da preeklemsinin bir işareti olarak düşünülmemelidir (5).
Gerçekleşme olasılığı düşük olmakla birlikte hamilelik döneminde varisler ve toplardamar yetmezliği bazı olumsuz sonuçlara (komplikasyon) yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında; varis içinde pıhtı oluşumu, yüzeysel toplardamarda tromboflebit, varis kanaması, derin toplardamarda pıhtı (derin ven trombozu) ve akciğere pıhtı atması (pulmoner emboli) sayılabilir. Bunun yanında, hamilelik dönemindeki varislerin çoğu geçicidir. Doğum sonrası hem boyutları hem de yol açtıkları yakınmalar azalır. Varisler genellikle doğumdan 3-4 ay sonra ve bacaklarda ödem de doğumdan kısa süre sonra azalmaktadır.
Hamilelik döneminde anne adayı varisler açısından bir Kalp ve Damar Cerrahisi doktoru tarafından muayene edilir ve bacak toplardamar ultrasonografi incelemesi yapılabilir. Ancak ultrasonografi incelemesi sırasında toplardamarda geriye doğru kaçış (venöz reflü) olup olmadığını değerlendirmek için anne adayına ıkınma (valsalva) manevrası uygulanması hamilelik nedeniyle önerilmez. Bu yüzden çoğu zaman sağlıklı bir değerlendirme yapılamaz. Anne adayında ciddi toplardamar yetmezliği olsa bile, hamilelik döneminde ameliyat, lazer, radyofrekans, köpük skleroterapi gibi girişimsel varis tedavilerinin uygulanması da tıbbi açıdan uygun değildir. Bunun yanında, bacaklarında büyük, kalın ve yaygın varisleri olan ve geçmişte toplardamarda pıhtı öyküsü olan hastalarda doğuma kadarki süre boyunca pıhtı önleyici iğne tedavisi verilebilir. Bu tedaviye karar verirken Kalp ve Damar Cerrahisi uzman doktorunun ilgili Kadın Doğum uzmanı doktorla görüş alışverişinde bulunması uygun olacaktır.
Hamilelik döneminde varislere yönelik girişimsel tedavi yöntemleri bebeğe zarar verme potansiyeli nedeniyle uygulanmamaktadır.
Sonuç olarak, hamilelik döneminde görülen varisler ve yol açtığı yakınmalar doğum sonrasında azalacaktır. Varislere yönelik girişimsel tedavi yöntemlerinin ise doğum sonrası dönemde uygulanması uygun olacaktır. Bunun yanında, varisleriniz varsa ve yakın gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız bir Kalp ve Damar Cerrahisi doktoruna başvurmanızı ve geciktirmeden size uygun yöntem ile tedavi olmanızı öneririm. Çünkü var olan varisleriniz hamilelik döneminde sizi oldukça rahatsız edecektir. Tüm anne adaylarına sağlıklı bir hamilelik dönemi ve sağlıklı bacaklar dilerim.